Mimarlar, kendilerine 10 metreye kadar ev yapabilen termitlerin dışı basit ama içi çok iyi tasarlanmış, uygun sıcaklığı sağlayan, havalandırma sistemi olan termitlerin tekniklerini gökdelenlerde ve büyük binalarda uygulamak için termitler ve mimari bağlantısını inceliyorlar.
Termitler Afrika, Güney Asya ve Avustralya’da yaşayan, kendi evlerini yerin üstüne yapan canlılar. Bu günlerdeyse mimarların kendi kendini yöneten, havalandırma ve sıcaklığı daha iyi optimize eden gökdelenler yapmak için inceledikleri bir tür çünkü termitler yaptıkları evlerle en uygun sıcaklıkta, rutubetsiz bir şekilde ve havalandırma sistemiyle hayatta kalarak inşa ettikleri bu karmaşık labirent evlerinde yaşıyorlar.
Bu evler dışarıdan kumdan, şekilsiz nesneler gibi gözükse de yakından bakınca çok daha farklı şeyler çıkıyor. Termitlerin yapmış olduğu binaları kesip inceleyen araştırmacılar basit yapılardan çok karmaşık labirent ağları buldular. Bu labirent ağları optimum sıcaklık, gerekli oksijenin sağlanması ve rutubeti önlemek için ördükleri bu yapıların dışı baca olarak kullanılan havalandırma delikleri içeriyordu. Bu yapının en altında, yerin altındaysa kraliçe termitin yaşadığını gördüler. Peki kraliçe termit bu yapının en altında nasıl nefes alabiliyordu ?
Güneş’i kullanan havalandırma sistemi
Termitlerin inşa ettikleri bu yapı dışarıdaki temiz havayı içeriye alıyor ve içerideki karbondioksiti dışarıya veriyordu. Termitler ve mimari ile mimarlar bu yapıları insanların yaptığı gökdelenlerin aksine tüm binaya yayılmış bir havalandırma sistemi ve dev pervaneleri değil tamamen doğayı kullanıyordu.
Güneş bacalar ısıtıyordu ve bacalar içlerindeki sıcak havayı ısıtarak yükseltiyor, içerideki hava soğuk kaldığı içinse aşağıya çöküyor; geceleri de birden soğuyan hava ile dışarıda olan hava içeriye giriyor ve alçalıyor, içeride olan havaysa daha sıcak olduğu için dışarıya çıkıyor. Termitlerin yaptığı bu yapı güneş ve sıcaklık farkından yararlanarak nefes alabiliyor.
İşte bu sistemin mimarların tasarımı:
Kaynak: http://www.wired.com/2015/11/building-skyscrapers-like-termite-mounds-could-save-energy/